Productreview Sony A7C II systeemcamera

Sven Geerdes
1 week geleden

Met de komst van de Sony A7C II systeemcamera is er een nieuwe camera in de A7-serie uitgebracht. Sinds de Sony A7III maak ik enkel nog gebruik van Sony A7 camera’s. Ik kijk dan ook altijd met veel interesse uit naar de nieuwste ontwikkelingen binnen deze lijn. De Sony A7C II heeft overduidelijk een unieke eigenschap met zijn compacte behuizing. Maar heeft de Sony A7C II hiervoor ook compromissen gedaan? Ik ga het testen en zal in deze review regelmatig de vergelijking maken met de Sony A7IV en Sony A7C.

Bekijk de Sony A7C II systeemcamera

Mijn eerste indruk van de Sony A7C II

Toen ik de Sony A7C II voor het eerst in mijn handen had, maakte de compacte en stevige behuizing direct indruk. De viewfinder (EVF) en de knoppen zijn strak verwerkt in de behuizing, wat resulteert in een mooie gestroomlijnde behuizing. Dit maakt de camera ook weer een stukje minder kwetsbaar. Verder is het gewicht merkbaar lager, met 514 gram ten opzichte van de 659 gram van de Sony A7IV.

Door de compacte behuizing van de Sony A7C II zijn er iets minder knoppen op de camera te vinden. Bijvoorbeeld, de Sony A7C II heeft twee custom knoppen minder dan de Sony A7IV. Ook de joystick ontbreekt. Echter, de functionaliteit van de joystick is slim opgevangen door de dubbele functie van het besturingswiel aan de achterkant van de behuizing. Hierdoor miste ik de joystick al snel niet meer. Een mooie verbetering ten opzichte van zijn voorganger is de toevoeging van het keuze wieltje aan de voorzijde van de grip. Bovendien vind ik de toevoeging van een fysieke knop om te schakelen tussen Foto, Video en S&Q zeer handig in gebruik.

Met de Sony Extension Grip GP-X2 voor A7C II/A7C R kan de camera voorzien worden van een grotere grip. Hoewel ik persoonlijk de Extension Grip niet veel heb gebruikt, functioneert het systeem goed. Het los toevoegen van de Extension Grip behoudt het voordeel van een kleine body die gemakkelijk mee te nemen is.

De stad in met de Sony A7C II

Als Travel Creator leg ik graag de sfeer van steden vast. Dit doe ik vaak in de stad waar ik woon, Utrecht, maar ook regelmatig in andere Europese steden. Een van mijn favoriete momenten om de stad in te gaan, is bij het vallen van de avond. De levendige straten, gezellige cafés, de authentieke straatjes en de eeuwenoude grachten zijn in de avond nog sfeervoller. Het is een perfecte gelegenheid om de Sony A7C II te testen.

Vijf van de meest opvallende verbeteringen:

  1. De 7-stops optische stabilisatie maakt het mogelijk om zelfs bij lage sluitertijden uit de hand te fotograferen. Vooral ‘s avonds leidt dit tot beter belichte en scherpere foto’s.
  2. De ondersteuning van 10bit 4:2:2 4K 60fps video biedt veel meer kleurbereik om mee te werken. Dit is met name bij de nabewerking, zoals voor de Color Grade, een wereld van verschil ten opzichte van de 8bit video van de Sony A7C.
  3. De verbeterde 33MP sensor zorgt voor zeer gedetailleerde beelden. Ook bij hogere ISO-waarden is ruis beperkt.
  4. De autofocus van de A7C II is indrukwekkend, zelfs bij weinig licht is de autofocus betrouwbaar. Bovendien draagt ook de op AI gebaseerde onderwerp herkenning bij aan de snelheid en precisie van de autofocus (voor o.a. mensen, dieren, auto’s en vliegtuigen).
  5. De vernieuwde menustructuur maakt het instellen van de camera intuïtiever en het aanpassen van de instellingen op locatie gemakkelijker.

Niet alleen licht, maar ook low profile

Zoals eerder genoemd, fotografeer ik veel in steden. Een bijkomend voordeel van een compacte camera, waar ik niet eerder aan had gedacht, is hoe mensen op straat reageren op de aanwezigheid van de camera. Dankzij het slanke profiel, en de retro-achtige zilverzwarte uitstraling van de Sony A7C II, valt de camera minder op en oogt deze vriendelijker. De Sony A7C II is vooral opvallend compact wanneer gecombineerd met kleine G lenzen zoals de Sony 24mm f/2.8 & 50mm f/2.5, of bijvoorbeeld met de pas aangekondigde Sony 24-50mm f/2.8 G-lens. Een compacte camera zorgt ervoor dat je als fotograaf minder opvalt. Het voordeel hiervan is dat de mensen om je heen zich ook natuurlijker gedragen, wat weer betere foto’s oplevert.

Mijn conclusie over de Sony A7C II

De Sony A7C II is een bijzonder compacte fullframe camera die, zonder al te veel in te leveren op ergonomie, de mogelijkheid biedt alles uit de 33MP fullframe sensor te halen. Met de optionele Sony Extension Grip GP-X2 voor A7C II/A7C R kun je de camera voorzien van een grotere grip, terwijl je toch profiteert van de compacte behuizing.

Voor mij zijn de drie belangrijkste verbeteringen aan de Sony A7C II:

  1. De toevoeging van de 7-stops optische beeldstabilisatie.
  2. De ondersteuning van 10-bit 4:2:2 4K 50/60fps video in combinatie met S-Log3 en S-Cinetone.
  3. De verbeterde 33MP sensor.

Overweeg je om over te stappen van de Sony A7III of Sony A7C naar de Sony A7C II? Dan zul je daar geen spijt van krijgen. Met name op het gebied van stabilisatie, sensorresolutie, autofocus en videomogelijkheden zijn de verbeteringen enorm.

Heb je een Sony A7IV? In dat geval hangt een eventuele overstap iets meer af van je persoonlijke voorkeur. De compactere Sony A7C II biedt wel merkbaar betere stabilisatie en de nieuwste functies zoals focus bracketing ten opzichte van de Sony A7IV.

Bekijk de Sony A7C II systeemcamera

Auteur

Sven Geerdes

Sven Geerdes, bekend als Utrechtalive op Instagram, is een Travel Creator gevestigd in Utrecht. Zijn fotografische reis begon in 2017 met het vastleggen van de stad Utrecht, maar heeft zich inmiddels uitgebreid naar het fotograferen en filmen voor bedrijven, city marketing en toerismebureaus in het buitenland.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.